Bart van Haren

Als fysiotherapeut worstel ik met het feit dat ik mensen pas zie als het te laat is. Als de blessure al is gebeurd of iemands gezondheid al fors is afgezwakt. Via de route van personal training – ik startte in 2018 met mijn eigen PT-praktijk – vond ik het antwoord daarop: mensen helpen met preventie in plaats van revalidatie. 

Ik werkte eerder zes jaar als fysiotherapeut in een revalidatiecentrum voor mensen met langdurige en/of chronische rug en nekpijn. Hier zag ik – tot in extreme – waartoe een minder gezonde leefstijl kan leiden. Door langdurig met deze uitdagende doelgroep te werken aan het bijsturen van gezondheidsvaardigheden deed ik veel skills op. Deze ervaring pas ik nu toe om mensen te helpen deze extreme situaties te voorkomen en ijzersterke gezonde gewoontes te bouwen, die ook lang na een PT-traject behouden blijven.  

Sinds 2020 ben ik deels werkzaam als fysiotherapeut bij onze partner Ragas & Sip fysiotherapie, waar mijn focus ligt op het behandelen van rug- en nekklachten. Ik zie veel mensen die ik eerst help met fysiotherapie, inclusief dry-needling waar dat goed is, en die daarna een PT-traject bij mij volgen om te zorgen dat hun resultaten houdbaar zijn. Een mooie overlap van mijn twee vakgebieden.

Gezonde voeding heeft al jaren flink mijn aandacht. Ik schoolde mij hier verder in via de Henselmans PT-opleiding die zeer uitgebreid in voeding duikt. Sindsdien heb ik veel mensen mogen helpen met het aanleren van een gezond eetpatroon en heb ik regelmatig grote afvaltrajecten begeleid (15kg+). Binnen Helix richt ik me dan ook graag op die trajecten waar voeding een sleutelrol speelt. 

Ik heb mijn middelbare school in het Engels mogen doen, en spreek dan ook vloeiend Engels. Omdat ik het leuk vind om dit te onderhouden en uit te breiden doe ik veel PT- en fysiotrajecten voor expats in het Engels. Voor mij persoonlijk is sport het hoogtepunt van de dag. ‘s Ochtends bedenk ik eerst waar en hoe ik die dag ga bewegen of sporten. Ik probeer mijn aandacht te verdelen over krachttraining, Brazilian Jiu Jitsu (vechtsport lijkend op judo) en wielrennen.