Leonie van Dongen

Mijn naam is Leonie van Dongen en ik was zo ongeveer alles wat een PT’er en voedingscoach niet wil als cliënt; een chocoholic met een broertje dood aan sporten.  

Na jaren lichamelijke klachten, die ik weet aan verwaarloosde problemen na een zwaar auto-ongeluk en stress, schoot mijn lichaam acuut in een spast. Conclusie; een nekhernia. Hierdoor was ik gedwongen om echt te gaan starten met fysiotherapie bij Thijmen. Hier kwamen nog wel wat meer zaken aan het licht, wat kort samen te vatten viel in ‘zwaar achterstallig onderhoud’. Mijn spieren waren verkeerd of niet ontwikkeld door algeheel gebrek aan sporten, verkeerde houding, verkeerde ademhaling, hypermobiliteit en daar te lang mee blijven doorlopen. Werk aan de winkel dus, want fysiotherapie alleen ging ik de oorlog niet mee winnen. Ik moest aan de PT. Met frisse tegenzin en zeer sceptisch, moet ik erbij vermelden.  

Deze sceptische houding veranderde echter vrij snel. Stapje voor stapje werd mijn programma uitgebreid en onder het toeziend oog van Thijmen werd stukje bij beetje mijn lijf sterker. Ik kwam ’s ochtends steeds minder vaak als een bejaarde quasimodo mijn bed uit. Ik werd me bewuster van mijn houding en wat ik vooral niet moest doen. Twee keer per week een half uur knallen, op een manier die afgestemd was op mijn klachten en kunnen van mijn lijf, steeds een beetje meer de grenzen opzoeken had effect. En, eerlijk is eerlijk, ik begon ook te zien dat mijn lijf begon te veranderen. Voelen is één ding, het zien motiveert ook behoorlijk.  

Toen kwam de volgende uitdaging erbij; er moesten kilo’s af, want er was iemand die gek genoeg was om met me te willen trouwen. 😊 Naast Thijmen is Bart een ‘aanwezigheid’ in het team, met zijn eigen extra specialiteit; voeding. In maart dit jaar ben ik begonnen met begeleiding van Bart in het balanceren van mijn voeding; wat kun je wel eten, wat niet, pak eens dit of dat, in plaats van de minder gezonde variant. Met ook af en toe ruimte voor een uitspatting, het leven moet ook wel leuk blijven natuurlijk. En, quelle surprise; ook dat had effect. In september mijn streefgewicht bereikt en stralend in mijn jurk!  

Inmiddels ben ik ruim een jaar bezig met de heren. De frisse tegenzin heeft zich omgezet in ‘ja, ik heb er weer zin in’ en het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf. Thijmen en Bart dragen hier natuurlijk zelf ook aan bij, het is twee keer een half uur in de week waar ik gewoon even alle dagelijkse stress buiten kan laten, een half uur kan lachen en goed bezig kan zijn. Dus, mocht je net als ik had een broertje dood hebben aan sporten, fysiek rot in elkaar zitten, maar toch fitter/sterker willen worden en wat kilo’s kwijt willen: even contact opnemen met deze mannen. Komt helemaal goed dan!