Mervin Pijnenburg
Al heel mijn leven is sport en gezondheid een belangrijk thema geweest. Zelf heb ik meerdere sporten beoefend, waarvan voetbal toch altijd overeind bleef en waar ik al mijn energie en plezier in kwijt kon. Mijn passie voor sporten en actief zijn is ook iets wat ik over wil brengen naar andere mensen. De opleiding Sport en Bewegen leek dan ook een logische stap te zijn om dit te realiseren. Na 4 jaar mooie ervaringen opgedaan te hebben in stages met voornamelijk jongeren met gedragsproblematiek, merkte ik dat dit nog niet mijn eindstation was. Mijn interesse in het lichaam, nieuwsgierigheid naar het oplossen van sportblessures en jarenlang zelf blessureleed te hebben geleden zorgde ervoor dat ik aan de opleiding fysiotherapie startte. Deze opleiding bleek perfect bij mij te passen.
Toen ik startte met de opleiding fysiotherapie vond ik dat de nadruk heel erg lag op het fysieke gedeelte van het lichaam. Wat ik overigens zelf heel logisch vond destijds, want als je last hebt van je knie dan ga je kijken naar de knie en hiervoor een reden zoeken waarom deze pijnlijk is. Echter hebben mijn stages, lesstof en eigen ervaringen mij anders doen laten denken over hoe we naar mijn idee invulling moeten geven aan het vak fysiotherapie. We moeten kijken naar het grotere plaatje en alle omstandigheden in jouw leven zijn hierin belangrijk. Ik vind ook dat er te weinig aan preventie wordt gedaan binnen de fysiotherapie en dat wellicht een deel van de mensen die hier terecht komt misschien wel voorkomen had kunnen worden. Hierin komt het stuk personal training goed tot zijn recht.
In mijn ervaringen met voorgaande stages in de sportschool vond ik dat er te weinig aandacht en tijd was voor de echt goede begeleiding die ik graag zou willen geven. Ik vind het waardevol om mensen niet zomaar iets te laten doen, maar wetenschappelijk onderbouwd aan de slag te gaan en gezonde en vooral duurzame gewoontes aan te leren. Hierin komt mijn interesse in het gedrag van mensen goed van pas. Vaak zijn we niet bewust van de gedachtes die ervoor zorgen dat het toch niet lukt om verandering consistent door te zetten en er een gewoonte van te maken.
Wat ik belangrijk vind wanneer we samen een traject aangaan is dat we kijken naar jouw doelen en om deze concreet op te stellen. Die zijn leidend in het hele traject. Een auto zonder navigatie kan een heel eind komen, maar met navigatie gaat dezelfde auto recht op zijn doel af. Ook vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor humor en dat je het gevoel hebt om dingen te kunnen delen. Dit kan zijn, omdat je ergens tegenaan loopt of juist omdat het goed gaat.
Mijn ‘gebrek’ aan ervaring maken juist dat ik gedreven ben om het traject zo goed mogelijk te begeleiden en dingen voor je op te zoeken wanneer mijn kennis ook even te kort schiet. Ik hoop veel ervaring op te gaan doen en het uiterste uit mezelf en jou te gaan halen.